Jak radzić sobie z zatruciem pokarmowym i co należy o tym wiedziećZatrucie pokarmowe nie jest przyjemnym doświadczeniem, ale nie jest też końcem świata. To sygnał, że coś poszło nie tak z Twoim jedzeniem i musisz podjąć natychmiastowe działania, aby zapobiec dalszym szkodom. Nie musi to być jednak doświadczenie z piekła rodem. Jeśli wiesz, co może wywołać zatrucie pokarmowe, będziesz wiedział, jak sobie z nim poradzić i kiedy zwrócić się o pomoc. W tym artykule omówimy wszystko, co należy wiedzieć o tej nieprzyjemnej dolegliwości - w tym, jak jej unikać, kiedy potrzebna jest pomoc lekarska i jakie kroki można podjąć w domu, aby szybciej wrócić do zdrowia.

3 rodzaje zatruć pokarmowych

Istnieją trzy główne rodzaje zatruć pokarmowych - bakteryjne, wirusowe i pasożytnicze. Poniżej znajduje się omówienie każdego z nich:

  • Bakteryjne zatrucia pokarmowe: Powodowane przez spożycie skażonej żywności, która zawiera pewne rodzaje bakterii, takie jak Salmonella, E. coli i Staphylococcus aureus. Do zatrucia bakteryjnego może dojść również w przypadku niedostatecznej higieny podczas pracy z żywnością. Bakteryjne zatrucie pokarmowe ma takie objawy, jak nudności, wymioty i biegunka, które mogą trwać od kilku godzin do kilku dni. Jeśli trwają one zbyt długo, mogą stać się poważnym problemem zdrowotnym. Bakteryjne zatrucia pokarmowe leczy się antybiotykami, jeśli objawy są ciężkie.

  • Wirusowe zatrucia pokarmowe: Wywołane przez spożycie pokarmu zawierającego wirusy, takie jak norowirusy, rotawirusy i wirusowe zapalenie wątroby typu A. Wirusowe zatrucia pokarmowe nie reagują na antybiotyki i mogą być bardzo groźne dla niemowląt, małych dzieci i osób o słabym układzie odpornościowym. Objawy wirusowego zatrucia pokarmowego to nudności, wymioty i biegunka, ale mogą one trwać od kilku dni do tygodnia.

  • Pasożytnicze zatrucia pokarmowe: Powodowane przez spożycie pokarmu zawierającego pasożyty, takie jak nicienie (glisty), toksoplazmoza i tetrahydronimoza. Pasożytnicze zatrucia pokarmowe nie reagują na antybiotyki i mogą być bardzo groźne dla niemowląt, małych dzieci i osób o słabym układzie odpornościowym. Pasożytnicze zatrucie pokarmowe ma takie objawy, jak nudności, wymioty, skurcze brzucha i biegunka.

Jak zapobiegać zatruciom pokarmowym

Najlepszym sposobem zapobiegania zatruciom pokarmowym jest przestrzeganie poniższych zaleceń: - Dokładnie myj wszystkie owoce i warzywa, zwłaszcza jeśli spożywasz je na surowo. Dokładnie gotuj żywność. Jeśli gotujesz mięso, upewnij się, że ma ono odpowiednią temperaturę. Utrzymuj kuchnię w czystości. Myj blaty, deski do krojenia i naczynia po każdym użyciu. Przechowuj żywność w odpowiedniej temperaturze. Jeśli przechowujesz ją na zewnątrz, włóż ją do chłodziarki z lodem. Unikaj spożywania przeterminowanej żywności. Uważaj, z kim jesz. Jeśli masz osłabiony układ odpornościowy, musisz zachować ostrożność podczas spożywania żywności pochodzącej od innych osób. Unikaj jedzenia od ulicznych sprzedawców.