Czy w diecie ketogenicznej jest miejsce na pyszne burgery z wołowiną? Oczywiście! Modyfikując przepis na tradycyjnego burgera amerykańskiego możesz stworzyć pożywne i smaczne danie niskowęglowodanowe. Sprawdź, jak przygotować keto burgera!
Kilka słów o diecie ketogenicznej
Dieta ketogeniczna należy do diet niskowęglowodanowych i bogatotłuszczowych. W jadłospisie keto węglowodany są całkowicie zastąpione przez tłuszcze. Ten sposób odżywiania wprowadza organizm w stan ketozy, kiedy to energia jest pozyskiwana z własnej tkanki tłuszczowej, co przyczynia się do jej redukcji. W diecie ketogenicznej należy ograniczyć pokarmy zawierające cukier, w tym owoce i warzywa. Tłuszcze powinny być wysokiej jakości i tłoczone na zimno. Jeśli chodzi o mięso, polecane jest to z dużą zawartością tłuszczu, w tym wołowina, wieprzowina i drób, a także tłuste ryby - łosoś, makrela czy tuńczyk. Dieta niskowęglowodanowa wyklucza spożywanie produktów zbożowych, takich jak pieczywo pszenne, mąka, kasza czy płatki owsiane.
Jakich składników potrzeba do przygotowania burgera keto?
Przygotowanie keto burgera nie jest bardziej skomplikowane niż jego klasycznej wersji. Potrzebne będą ci jednak nieco inne składniki. Bułki do burgerów możesz przyrządzić sam lub kupić niskowęglowodanowe pieczywo, na przykład pszeniczno-żytnie z ziarnami. Bułkę można zastąpić także liśćmi sałaty lub zupełnie z niej zrezygnować, aby nie zwiększać zawartości węglowodanów w daniu. Jako dodatki wykorzystaj cebulę, ogórki kiszone, pomidor, jajko, ser żółty i plastry wędzonego boczku.
Świeżo zmielona wołowina - łopatka, antrykot, udziec czy rostbef - doskonale sprawdzi się do przygotowania kotletów. Mięso wołowe cechuje wysoka zawartość tłuszczu, przez co stanowi idealne uzupełnienie diety ketogenicznej. W prawdziwych burgerach amerykańskich znajduje się wyłącznie 100% wołowina. Serwowane w mieście Warszawa burgery od Pasibusa powstają ze starannie wyselekcjonowanych składników pochodzących od lokalnych dostawców. Jeśli choć raz spróbujesz oryginalnego burgera jakości premium, nie będziesz chciał wracać do typowego fast foodu dostępnego w wielu lokalach. Klienci Pasibusa doceniają nie tylko wyjątkowe walory smakowe podawanych tam burgerów, ale także przytulny klimat lokalu, który uprzyjemnia doznania kulinarne.
Przepis na burgera niskowęglowodanowego krok po kroku
Jak przygotować smacznego i pożywnego burgera keto? To wcale nie takie trudne, jak mogłoby się wydawać! Zacznij od przyrządzenia mięsa. Zmieloną wołowinę wyrób w misce, dodając pieprz i sól. Następnie uformuj z niej cienkie kotlety i usmaż z dwóch stron aż do uzyskania rumianego koloru. Na gorącym mięsie połóż plaster sera żółtego, aby się roztopił. Cebulę, ogórek kiszony i czosnek pokrój w drobną kostkę, a pomidory - w plastry. Jeśli posiadasz dietetyczne keto bułki, przekrój je na pół. Spody posmaruj grubą warstwą sosu czosnkowego lub majonezu, a następnie ułóż warstwowo przygotowane wcześniej mięso, ser, jajko sadzone i warzywa. Gotowe!
- Zewnętrzny materiał partnerski